Saturday, 27 September 2014

Lost & Found


Bukan barang, tapi anak.. 

Masih terasa suspen nye ketika kejadian tu. Rase nak gugur jantung, rase helpless, rase takot yang amat sangat, rase menyesal, rase yang macam2...  Terpikir macam2 masa tu.. Kat mana org bawak Audy keluar? Pintu mana? Sapa yang bawak? Kat mana dia sekarang? Macamana org tu bawak Audy?

Pagi tu kami ke Family Day RHB Bank di Malaysia Agro Park di Serdang




Masa tu kami di Parkson Seremban Parade.. G sana utk beli swimming suit Audy sbb yg lama dah ketat. Dah selesai shopping swimming suit dan rope towel, nak balik lah konon.. Tapi dapat pulak voucher rm10 yg hanya valid utk 1 minggu. Saya pun trs carik bag utk brgan swimming yg murah2 utk guna voucher tu.. Dah dpt tu trs la nak bayar.. On the way to cashier ade doll house.. Dekat sgt dg cashier tu, 30 steps pun x smp.  Audy pun cakap, Audy nak tgk doll house ni.. Ok, mommy g bayar bawak Aydean while Audy n Jian tgk doll house (Jian sblm tu merajuk sbb mintak brg x dpt). So masa kat cashier tu ade sorg jek dpn saya. Saya sempat jengok2 kat tmpt doll house tu, nampak Yan. Ok lah tu..

Tapiiiiii... Bila lps bayar, nampak Jian sorg jek.. Saya panggil2 Audy, budget2 dia masuk area dlm 2 sikit kat tempat toys.. Panggil nak 10 kali, xde respon. Tanya Jian, mana kakak? Sambil merajuk dia jawab x tau..  Makin suspen dah, sora makin kuat. Saya dah start tanya2 org, nampak x bdk pakai shirt cam ni ( sambil tunjuk Jian sbb dorg pakai shirt yg same).  Makin lama saya makin dah menjerit2 panggil nama Audy, sambil mula start nangis.. Shoppers lain pun dah kecoh2- anak dia hilang.. Staff pun dah tolong carik kan.. ya Allah perasaan time tu.. Dah start pikir yang bukan2... ya Allah selamat kan lah anakku..

Makin kuat saya nangis sambil panggil nama Audy, tetiba kat another section kat floor tu, ade org bgtau, ni dia.. Ni dia.. Dan saya nampak Audy.. Alhamdulillah, lega rase nye, tapi tetap marah sbb geram. Sgt2 syukur time tu.. Macamane lar perasaan parents lain yg diuji dgn anak hilang tu.. Saya yang hilang dlm 3 minit rasenya pun dah nak pengsan. 

Abis saya lecture dia lps tu.. Bila di tanya, dia kata lps tgk doll hse Audy tgk section bags pulak. Lps tu ade 1 coouple tu bawak Audy g information counter, mungkin sbb dia nampak Audy mencari2 saya.. Dan masa saya tgh carik tu, staff lain tgh amik details Audy. 

Alhamdulillah Audy selamat... Saya yakin Allah lindungi anak2 saya mungkin salah satu sebabnya dengan doa.. Sesungguhnya doa itu senjata org Islam. Saya tak dapat nak pastikan keselamatan anak2 saya, terutamanya apabila saya keluar bekerja, dan Audy kesekolah, Jian dan Aydean dirumah. Hanya dgn kekuatan doa saya harapkan anak2 saya dilindungi Allah dari segala kesusahan, keburukan, kejahatan serta bahaya dari segala kejahatan dan keburukan di dunia ini dan di akhirat kelak, dengan rahmat dan kasih sayang Nya..  Sebelum kami keluar rumah semalam pun, dalam kereta kami berdoa agar perjalanan kami selamat, dan dilindungi dari segala bahaya..  

Alhamdulillah walaupun diuji semlm, tapi semua nya selamat.. Pengajaran utk diri saya sendiri.  Lesson learnt, Edlin!!! 



Wednesday, 24 September 2014

Kasihnya ayah berkorban nyawa


Tgh malam tadi dpt berita sedey.. Korg ade tak tgk berita or baca paper pasal rumah terbakar kat Bangi? Kejadian tu berlaku pada isnin (22/9/14) yg lps.. Dlm kejadian itu, seorg bapa telah meredah api utk menyelamatkan anaknya yg berada di dlm bilik, dan akhirnya mengakibatkan melecur teruk pada kedua mereka.. Allahuakbar..  Isteri mangsa ni saya kenal, ofismate pada kakak saya.  Org nye suami isteri sgt baik.. Mana tidak nya, mereka (mangsa dan isteri) pernah menghantar saya dan kakak balik ke Seremban dari Serdang kerana komuter yg kami naiki menghentikan operasi disebabkan hujan.. Tgh mlm hokey, jauh pulak tu... 


Perancangan Allah itu adalah sebaik2 nya.. Ade hikmah yg terselindung dikemudian hari. Semua kita hanya lah pinjaman dari Nya sahaja. Sesungguhnya ajal maut hanya rahsia Allah. Ayah tersebut telah pergi menemui penciptanya mlm semalam (Rabu). Semoga arwah ditempatkan dikalangan mereka yg soleh.. In syaa Allah.. Al-fatihah utk arwah.

Begitulah kasihnya seorg ayah. Sanggup berkorban nyawa demi anaknya. Punca bagaimana api boleh merebak hanyalah asbab sahaja. Tertulis begitu jalan cerita nya.. Takziah kak Fidah.. Insan terpilih utk diuji sebegini hebat! Semoga tabah dan redha dengan percaturan Nya.


Tuesday, 23 September 2014

Mengidam (jeng3x)


Sebelum tu, nak bgtau dlu... Bukan org yg preggie jek yang boleh mengidam tau. Yang xde angin preggie pun boleh ngidam jugak.. Tapi saya bukan ngidam nak makan.. Lebih kepada ngidam nak masak.. Hheheh. Ni lah susah nya kalau keje jauh, nak masak pun kena pilih hari. Hanya sabtu atau ahad. Atau public holiday!! Tu pung kalo xde plan lain aritu.

Sambil jalan2 tadi, nampak org tengah makan pop corn Garrett. #telanairliur #mintaksikit #takmalu . Apa lagi, bukak gugle la, carik resepi. Mcm2 resepi dan cara buat yg ade. Yg best nye kan bile baca resepi ni, bole feel skali tau ala2 tgh bayangkan memasak. Ngeeheheh..  Dalam byk2 tu, ade 1 resepi yg saya betul2 kenan. Tgk pic pop corn dia pun dah geramm.. Bercaramel sume nye. Kalau dah try nnt saya share resepinya yer.

Haaa tak terliur ko??

Ade 1 satu yg saya nak masak. Nachos  ala2 Chillis gitew.. Masalah nye xdpt jumpa nachos yg belum masak. Huhuhuu. Susah la nak carik. Kat Mercato Pavilion pun takdak.. Katanya kat Jaya Grocer jerk yg ade..  Resepi nachos ni dah ade, my bff yang share. Nnt la bila dah jumpa nachos nye baru bole cuber. Buat masa ni kalau dah mengidam sgt, g makan kat Chillis jek la.  


Nasib saya x preggie kan, byk sgt yg nak nye.. Tapi kann, kalo ade yang baca post saya yg tgh preggie, saya nak masuk jarum la sat.. Hehhe.. Utk kesihatan bersama. Sbb kite ni belum tentu (mmg x tentu lahh) makan yang seimbang, yg mmg ikut rda. Nak2 pula bukan bawak diri awak sorg jek. Ade intan payung dalam tu yg bergantung nutrition dr ibu nye.  Mehh meehhh.. Cuba ni. Kelebihan Shaklee adalah kerana ianya hanya dr bahan semulajadi. Takde pewarna, takde pengawet. No no no!! Kalo tgk supplement shaklee kan, takde tau yg gel2 yang biasa anda tgk kat supplement brand lain. Cuma vitamin c chewable jek ada. Sbb nye, chew vit c tu utk budak2, jadik kdg tu tutup nye tak rapat. Dah pegang simpan balik.  

 
Ke arah kesihatan yg lebih baik. Hanya yang semulajadi. Tak rugi pun, bukan mahal pun. Kalo join member lagik dpt diskaun harga up to 20% dan macam2 benefit lain. Supplement ni after lps bersalin pun boleh makan tau. Beri tenaga, kecergasan giteww. Tak caya takpe.. Makan jekkk.. Hehehhe


Edlin Zakaria
SID 953268


Saturday, 20 September 2014

Ruam Susu [Tips Penjagaan Baby]

Bagi para ibu bapa yang baru sahaja menimang cahayamata, pelbagai aspek penjagaan baby perlu diberikan perhatian.. Ini kerana baby terdedah kepada pelbagai risiko dr segi kesihatan, ada yang dlm kategori merbahaya dan ada yang tidak bahaya. Hari ni kite cuba tgk masalah yang sering di hadapi oleh baby, iaitu Ruam Susu.

Untuk makluman ibu, alahan terhadap susu ibu itu sendiri adalah sesuatu yang mustahil. Bayi berkemungkinan sensitif kepada protein dalam susu ibu yang datangnya daripada pemakanan si ibu sendiri.

Jangan biarkan ruam pada baby anda jadik smp teruk camni ehhh.. Sian kat baby tu.. Dah jadik x selesa dan sakit.

[TIPS MENGATASI MASALAH RUAM SUSU PADA BAYI]

1) Pemakanan Ibu

Menurut kajian, punca utama adalah protein daripada susu lembu. Sekiranya ibu mengamalkan pengambilan produk tenusu secara berlebihan (susu, keju, ais krim atau sebarang produk diproses yang mengandungi casein atau whey protein), cuba berhenti untuk seketika (dua minggu) dan lihat jika ada perubahan. Ini sahaja cara untuk mengetahuinya secara khusus.

2) Elakkan memberi susu formula yang berasaskan susu lembu.

Alternatif terbaik adalah SUSU IBU secara EKSKLUSIF. Namun jika hadapi masalah untuk menyusukan bayi, pilih susu formula yang diperbuat dari susu kambing atau susu soya.

3) Pastikan KEBERSIHAN selepas menyusu.

Sentiasa sediakan tuala lembap untuk mengelap sisa susu yang melekat di pipi bayi anda. JANGAN biarkan susu kering di wajah bayi anda!

4) Penggunaan krim pelembab yang kaya dengan agen pelembab untuk mengurangkan iritasi masalah ruam susu ini.

Semoga perkongsian ini dapat membantu para ibu mengatasi masalah ruam susu pada bayi anda.  Ade juga ruam baby yg berkemungkinan disebabkan oleh pengambilan jamu2 bersifat panas yg oleh para ibu.  Kalo ade menghadapi masalah ruam pada bby ni, first sekali check pemakanan anda ok ibu2 sekalian..


Jika anda perlukan NUTRISI TAMBAHAN sepanjang proses penyusuan anda, boleh hubungi kami untuk nutrisi dan dapat SET PENYUSUAN Shaklee yang terbukti mampu melancarkan proses penyusuan bayi anda.  Set Penyusuan ini mempunyai banyak pilihan mengikut keperluan anda.



~Kejayaan penyusuan antaranya bergantung kpd kesihatan ibu.

~Konsep asas penyusuan perlu difahami iaitu"KERAP MENYUSU DAN KERAP PUMP MAKA LEBIH BANYAK SUSU DIHASILKAN"

~Pengambilan vitamin akan mendatangkan hasil positif jika:-

1. Ibu kerap menyusu bayi atau yang bekerjaya kerap pump sekurang2nya 3jam sekali
2. Pengambilan air yang mencukupi (dalam 3 liter) dan tidak berdiet sepanjang penyusuan.
3. Berdoa sentiasa di murahkan rezeki susu badan untuk anak kerana hanya Dia mengetahui yang terbaik.
 

Bersama kite usaha dan berdoa agar dimudahkanNya dlm memberikan susu ibu kepada bby dan dpt meneruskan penyusuan sehingga bby berusia 2 tahun.. In syaa Allah


* daftar sebagai ahli Shaklee utk menikmati harga ahli disamping pelbagai kelebihan lain.. Hubungi saya utk maklumat lanjut :)


Edlin Zakaria
SID 953268


Wednesday, 17 September 2014

Mak & Gastrik..



Terjumpa dgn pic ni.. Cantik kan.. Sesedap rase nye ... ESP-- My fav drinks..  Ptg2 camni sedap tau klo campur dgn susu DL strawberry.. Letak ice 2-3 ketul.. Klo time cuti, bole buat ice blended...  Milkshakes strawberry la jadik nya...



Napa saya suka ESP? 


Actually bukan saya saja yg suker.. Tanya la pada customer2 saya, first try jek sure dorg msg saya "kak sedapnya ESP ni"... Dan yg bagus nye kerana ESP ni adalah SOYA NON-GMO.. Sumber protein yg perlu utk membaiki sel2 badan..  Badan kite kan mmg penuh dgn sel2.. Sel sihat badan pun sihat jugak lar dik..



Haa sebenarnya cerita ESP dgn saya ni synonim pasal breastfeeding, pasal tenaga, pasal kecantikan kulit.. Tp ptg ni saya nak share pasal mak saya pulak.. 


****************


Bercerita alkisah ttg mak saya pada Isnin mlm yg lps ni.. Mak puasa isnin tu, tapi dr pagi dah rase sakit perut.. Nak berbuka sayang kata nye (time siang tu saya xde sbb keje).. Sakit cam mencocok2 rase nya.. Gastrik lah tu ekkk.. Bile dah berbuka pun masih rase sakit.. Malam tu lps balik keja bru lah saya jumpa mak.. Dan mak cerita pasal gastrik nya.. Saya pun xtau nak bagi apa? Tetiba teringat ESP (mak saya mkn vitalea, bcomplex, omega, ostematrix).. Ok lar, saya pun bancuh la ESP utk mak.. 


Selalunya klo kena gastrik, mak cuba tahan then besok tu bru nak g klinik.. Kadang tu bile dah teruk smp demam jadik nye.. Tapi pagi besoknnya (cuti Hari Msia), bila saya tinjau dlm bilik, mak tgh mengaji.. Ok la kot, saya pun xnak la kacau awal sgt.. Klo terbaring tu harus la saya tgk kan sbb tu tanda x sihat.. Lps abis ngaji dan kuar bilik, saya pun tanya mak.. Camne sakit perut tu? Mak trs bgtau, elok betul la susu tu ein.. Mlm tu lps minum mak trs tido (sbnrnya masa saya bancuh ESP tu, mak takot nak minum, sbb nanti bertenaga katanya.. Takot xdpt tido), sampai sekarang xde dah rase sakit tu.. Kalo tak tu, mencocok2 sakit nye..


Seronok saya dgr sbb dpt bantu mak hilang kesakitan.. Alhamdulillah dgn izinNya..


Anda nak cuber?? #wa_0192677100 utk konsultansi yer.. 


Edlin Zakaria

Shaklee ID : 953268



Tuesday, 16 September 2014

WAHM - Nak jual apa??

Antara 100 impian hidup saya, ialah untuk menjadik suri rumah sepenuh masa... Opsss sory bukan suri rumah, term yg lebih tepat adalah Work At Home Momma (WAHM).  Hehehe.. Ade beza nya tau.. WAHM ni still bekerja tp dr rumah.. Ade sumber income sendiri.. Ade time fokus family n anak, ade time divert ke keje.. Sebab apa tau, takot boring dok umah sokmo buat keje umah.. Saya ni bukan rajin sgt punggg 😜.. Jadik utk counter blk ketidak rajinan saya tu, maid saya ttp akan maintain la position dia.. 

Sebelum ni, saya tak nampak pun cara utk saya jadik WAHM.. Yelah, saya pernah buka butik sebelum ni.. Jual tdg, telekung, blouse etc.. Time tu anak bru 2 (start time Audy 6 bln smp la dpt Jian, dan exit bisness time Yan 6 bln jugak gitu). Saya larik fokus sbb terkejar2 antara family, ofc work n butik.. Dan ianya x menepati apa yg saya mahu kan.. Walaupun time tu saya dah keluarkan modal yang besar, saya exit business..

Dan dgn tak sengaja saya terjebak dgn Shaklee. Awalnya sbg pengguna.. Lps tu terjadik SID (distributor)..  Bila dah "terjadik" tu lah saya nampak peluang yg lebih besar melalui Shaklee ni..  Benar, bukan sekadar dari segi kewangan, tapi bila kite dpt membantu mereka diluar sana ( read as "anda") utk menjadik lebih sihat.. Utk cuba mengatasi masalah kesihatan masing2.. Agar dpt meneruskan penyusuan baby anda tanpa masalah.. 

And now i am working towards my goal--- WAHM sbb saya yakin jalan saya dgn  Shaklee.. Mungkin bagi anda, berniaga makanan ker, kek ker.. Bagi saya, saya xnak buat kek, atau makanan, sbb dah kata tadi saya malas.. Klo dah buat kek, nanti peluh2, pastu tension anak kacau, pastu jerit2, pastu tension.. Eheheh saya pun x sabar org nye.. Pastu nanti menyesal marah anak dan baik aku g keje klo dok umah nak marah budak jek.. Sbb tu saya suka buat Shaklee, saya buat marketing pun guna hp, coaching anak cucu pun guna hp, update blog pun ho.. Heheheh

Kesimpulannya...Buat la perniagaan mengikut keselesaan dan minat anda.. MulaLah utk berniaga..Bukan kah berniaga tu sunnah, dan punca pendapatan dtg lebih banyak dr berniaga???  

Klo anda jenis yg macam saya, jom join Shaklee jom!!


Edlin Zakaria
Shaklee ID : 953268


Saturday, 13 September 2014

Lain dulu, lain sekarang...

Ambik peluang.

Malam Sabtu, Aydean dan Jian dah tido.. Audy standard la masih "siang" lagi.. Tgh layan tv. Ok, dpt la mommy smbg keje mana2 yg patut..  

Sambil tgk muka anak2 yg comel2 ni tido, saya teringat dlu2, time Yan selalu sakit.. Dan skrg saya rase bersyukur sgt.. Salah satu nikmat Allah yg x terkira- kesihatan anak2 dlm keadaan yg baik.. Alhamdulillah...

Jian ni dari bby lagi ade history dgn pneumonia. Ia merupakan jangkitan kuman di tisu paru-paru.  Ia menyerangan kalangan kanak-kanak kecil dan orang-orang tua.

Aalolooloo comelkan Jian .. Time ni dlm 2 bln kot.. 

Pneumonia disebabkan oleh virus atau bakteria. Kadangkala ia juga disebabkan oleh jangkitan awal pada sistem pernafasan di bahagian atas (batuk dan selsema) yang merebak ke bahagian bawah sistem pernafasan. Jangkitan kuman ini boleh melibatkan keadaan yang tidak serius hinggalah kepada keadaan yang membahayakan nyawa.

Disebabkan seawal bby lagi Jian dah kena pneumonia, saya trs sign up kan anak2 dgn takaful (insurance).  Yelah, kos hospital bukan main2, dan bank saya punye limit utk dependants mmg x cukup cover kalo dah start admit hospital.  Memula tu insurance reject tau.. Yelah dorg pun x nak rugi kena cover hosp bill yg tinggi sbb bila dah ade pneumonia ni makan selalu la balik berkampung kat wad hospital.. Appeal punye appeal akhirnya approved jugak!

Walaupun dalam keadaan saya fully breastfeed Yan sehingga umur lebih 1 tahun, tapi Yan punye kesihatan agak sensitif terutama yang melibatkan paru2 spt batuk ni.. Makan pun dia kena pilih, no kacang, no udang, no sweets (especially mentos)... Makan jek, confirm tak sempat besok dah batuk. Pastu lama pulak nak recover.. Sepanjang tempoh tu, sebulan tu mmg ade jek la saya amik EL.. Tak smp hati nak tinggal kan dia..  

Preggie kan Jian time umur Audy 1 thn 2 bln.

Aduiii sedey pikir keadaan dia dlu2. Itu dlm keadaan hanya amik susu ibu, klo tak mungkin keadaan teruk kot.. Wallahualam.  Mungkin ada salah saya jugak, sbb masa pregnant kan Yan sehingga la sepanjang saya bfeed tu, saya x amik supplement.. Dgn makan x seimbang, sayur x makan, buah pun kurang..  Badan ni pun dah nutrition deficient rase nya time tu.. Alhamdulillah, nasib x de masalah kesihatan serius pada saya time tu.. Dah la preggie pulak.. Hhuhuhu

Muhammad Aydean.. Dpt Aydean time Yan 2 thn 5 bln

Sekarang ni, alhamdulillah dengan izin Nya, batuk selsema tu jarang singgah kat anak2. Kalo ade pun, sekejap dah recover.. Tak amik ubat dah.. Klo start batuk akibat dari mandi swimming pool smp 3-4 jam, lps tu makan ice cream, saya akan bgi anak2 Omega Guard 2 bj - 1 pagi, 1mlm.. Alhamdulillah lps tu boleh recover sendiri dalam 2 hari.. Klo xde simptom batuk tu cukup la 1 biji sehari atau 1 bj selang sehari utk anak2 4-6 tahun..  Susu dorg ni pulak saya tambahkan 1 sudu mealshake setiap hari.. Jadik x perlu lah amik vitamin biasa sbb kat mealshake ni dah ade nutrisi lengkap dgn 24 jenis vitamin dan mineral utk perkembangan dan tumbesaran anak2.  

Audy pun walau kat kindy tu silih berganti budak2 demam batuk selsema, alhamdulillah badan Audy masih boleh tahan.. Dengan izin Nya yer, Mealshake dan Omega Guard tu salah satu usaha saya sahaja.. Dan sebagai asbab nye.. Klo x usaha, biarkan aje, tak de lah asbab anak nak sehat kan..

Selonoknyaa Audy layan tv bile sume adik tidur..  

Bulan September ni Shaklee lancarkan Program "SHAKLEE CARES FOR OUR CHILDREN".  Sasaran adalah utk memberikan Mealshakes bernilai RM 1 juta kepada 2,000 families.  10% dari jualan Mealshakes akan disalurkan kepada kanak2 istimewa. 

Untuk para ibu bapa diluar sana yang prihatin tentang kesihatan dan tumbesaran anak2, Shaklee pun ade berikan special promo utk anda..    First time dalam sejarah, Shaklee buat promo beli 3 percuma 1... 


Dapatkan stok Mealshakes utk kesayangan anda..

Sebarkan berita gembira pada para ibu bapa lain dengan satu matlamat agar kanak2 membesar lebih sihat dan cergas!!!! 

Boleh wa/sms saya utk maklumat lanjut..

Edlin Zakaria
ID Shaklee : 953268 

* anda boleh gunakan id saya untuk membuat belian supplement Shaklee pada harga ahli.. Jgn lupa wa /sms saya lps tu utk konsultansi yerr..










Thursday, 11 September 2014

EMPAT TAHUN LAAA

Happy 4th Birthday buah hati pengarang jantung Jian Jahzara.. Semoga sentiasa diredhaiNya, diberkati, disayangi, jadik anak yang soleh yg sentiasa doakan mommy dan daddy, yang prihatin kpd keluarga, yang berjaya didunia dan di akhirat hendaknya.. Aamiin..


Awalnya banyak plan nak celebrate bday Jian ni.. Tapi akhirnya kite decide utk celeb kat skul (kindy) kakak Audy.. Sebab nak kan suasana dengan rakan2 sebaya tu.. Lebih meriah bagi mereka..  


Oleh sebab sekarang ni tgh musim demam Frozen, haruslah kek pung tema Frozen.. Hari yg sama jugak, ade lagi seorg student yg celebrate bday. Happy 3rd Birthday Muhammad.. Semoga jadik anak yg soleh, berjaya dunia dan di akhirat. Aamiin..

Next year Yan pulak masuk tadika.. Sekolah di Ilke yer.. Nnt saya nak buat review utk Tadika ILIKE ni.. Later k.. Ariji citer bday dlu.. Hehehh

Ni la bday girl nye.. Mengamalkan penampilan menutup aurat walaupun di dalam rumah ye. Smp tdg pun kena org lain tanggalkan masa tido. Harap berkekalan penampilan menutup aurat ni..

Bday boy & girl.. Sorg 3 thn (boy) dan girl 4 thn

Tu tu tu... Jian Jahzara & Muhammad
Malu2 kucing anak dara saya bila org nyanyi bday song.. Hehehh

We are family.. Yeayy!!!

The well behaved students. Age 4 - 6 yo

Aydean wishing bday to kakak Yan.. Tq kakak for always be there for me.. Nx yr kkak g skul, Aydean tinggal dgn Cik Ana jek... Huhuhuu.. Aydean nk "kawan" x Aydean??? 

Sedapp laa sgt kan.... Leka tgk abang2 kat skul tu.. Tak lepas pandang.. 

Ni lar host nye, sbb buat kat skul dia kann... Princess Elsa wannabe sgt....


Sekian saje...




Wednesday, 10 September 2014

Pilih lah aku atau dia... (Gitewww)

Fakta : Keperluan kalsium wanita dan lelaki dewasa adalah sekitar 1000mg sehari.





Sumber : 

Pilihan 1 - susu, cheese, yogurt..

Pilihan 2 - tablets Ostematrix



Budget :

Susu / cheese / yogurt - utk dptkan 1000mg kalsium sehari, kos nye dlm anggaran rm7


Ostematrix : 1000mg sehari baru rm1.60



Mana2 pun sumber yang anda nak ambil, pastikan keperluan kalsium harian mencukupi terutamanya buat wanita yang amat tinggi risiko Osteoporosis.


Sekiranya anda memilih sumber dari tablets #ostematrix, boleh hubungi #wa_0192677100 yer.



Tetapi sekiranya anda nak pegi sendiri ke branch Shaklee tetapi anda bukan ahli, boleh juga gunakan id saya #id_953268 utk dptkan harga ahli. Dan jangan lupa #wa_0192677100 lps tu utk consultation.. Ok??


Edlin Zakaria

Id shaklee : 953268

Wa/sms : 019-2677 100



Sunday, 7 September 2014

Assam Laksa Pojaan Hati (Resepi)

Dah seminggu kepingin ngn assam laksa ni.. Semua nya sebab Paklang Kopitiam (di Port Dickson). Wallaaaa sgt assam laksa nya.. Mmg memenuhi selera saya.. Dah lepas balik tu, terus gugle carik resepi assam laksa.


After review few resepi yg nampak cam sedap jek.. Saya decide utk try combination resepi dr rasamalaysia.com dan blog.seasonwithspice.com. Antara beza resepi2 assam laksa adalah rencah nya di goreng terlebih dahulu, campuran rencah ade bahan tambahan kunyit hidup dan lengkuas.. 

Lepas gode2 resepi 2 blog ni, ni saya berikan resepi saya utk yg nak cuba.. Sedap dah bagi saya, cume lebih power kalau ade petis.. Ok takpe, nnt lps ni carik petis..


Air rebusan ikan 
* 12 gelas air dididihkan 
* 1 kg ikan kembung yg dah dibasuh bersih 
* 7 keping asam keping
* 3 tangkai daun kesum
* segenggam besar asam jawa (sebesar bola golf)
* 2 kuntum bunga kantan


Bahan paste ( rencah) 
* 18 biji cili kering yg direbus terdahulu
* 8 biji cili merah
* 12 biji bawang merah
* 2 cm kunyit hidup
* 4 cm lengkuas
* 2 btg serai - bahagian putih sahaja
* 1/2 keping belacan
<< semua bahan diblend halus>>


Bahan2 hiasan
* timun  dipotong panjang2
* bawang besar dibelah 4 dan diracik
* nenas potong panjang2
* asam limau 
* cili merah / cili api
* petis

Cara2 nya
1- didihkan air. 
2- masuk ikan dalam air yg mendidihkan dan biarkan 10 minit
3- keluarkan ikan diasingkan isi dan tulangnya
4- masukkan asam keping dlm air rebusan tadi
5- masukkan daun kesum
--------------
6- panaskan minyak dan tumis bahan rencah dlm 8 minit sehingga naik bau
7- masukkan bahan rencah yg dah digoreng dlm air rebusan
--------------
8- masukkan isi ikan yg telah diasing dr tulang (tak perlu di blend)
9- blend tulang ikan sebanyak 2 kali
10- masukkan air asam jawa ( ulang tambah air 3 kali)
11- tambah garam dan adjust ikut citarasa masing2

* saya pernah terbaca, isi nenas diblend dan air nya dimasukkan dlm kuah tadi.. In syaa Allah klo rajin next time nak tambah air nenas.. 

Tu saja.. Senang jek kan.. Yg leceh nya part nak asingkan isi ikan dgn tulang jek.. Klo takde si kecik Aydean kacau, boleh jek sejam siap.. Hehehh


Audy pun suka.. Husband nya komen, klo de petis lagi sedap.. Hhihhuuhhu.. Ade saja kao ni kannn.. 😜

Pic ni kat Paklang Kopitiam dgn geng2 rombongan cik kiah.. 😘😘





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Tips Kesihatan Percuma

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 019-2677100


Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my