Friday, 31 January 2014

Resdung? Biasa lah penyakit tu!

Resdung mmg penyakit yang biasa.. Means bukan lah penyakit baru.. Dek sebab penyakit ni orang lama, jadik org tak amik pedulik.. Aah mmg aku resdung.. Kadang2 dia dtg.. Biasa lah tu!

Eeii jgn amik mudah yer.. 

Kesan dr resdung ni bole mengakibatkan anda kehilangan hidung, jerawat yang parah etc akibat kuman resdung yg bermaharajalela.. Tak sanggup nak letak gambar.. Teruk sgt kalo dah sampai stage parah ni.. 

Tanda-tanda resdung adalah berbeza dari individu ke individu. Tetapi ada beberapa tanda-tanda spesifik yang sering muncul pada pesakit resdung:

1. Gatal-gatal di kawasan muka —hidung, kawasan di sekitar hidung, dahi, mata, telinga, lelangit dan tekak— yang teruk.

2. Hidung kerap berair walaupun tidak selsema.

3. Kerengsaan hidung, dalam tekak dan telinga.

4. Pening kepala.

5. Sakit kepala.


Tanda-tanda ini muncul berulang kali terutamanya:

Selepas mengambil makanan laut, makanan yang diperam (belacan, cencalok dsb) atau berMSG (ajinomoto). Terdapat juga bahan kimia pengawet yang boleh merangsang resdung.
Pada waktu pagi, pada cuaca terlalu sejuk (atau keadaan berhawa dingin) dan di tempat-tempat berhabuk.


Tanda-tanda ini kemungkinan besar (walaupun tidak semestinya) menandakan anda penghidap resdung atau juga dikenali sebagai sinusitus.


Buat yang tidak mahu resdung berlarutan boleh mencuba Set Resdung Shaklee seperti d bawah :


Set Resdung Shaklee mengandungi 3 jenis Vitamin Semulajadi iaitu Alfalfa, B-complex dan Sustained Release Vitamin C Plus.

Alfalfa Complex :

1. Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan. 
2. Ianya kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutama akibat dari eczema, resdung(sinus), allergi (allergic) dan gegata (hives)
3. Alfalfa mempunyai 1001 fungsi. Antaranya untuk detoks kotoran dan toksin kotor dalam badan.

B-Complex

1. B6 yang terdapat pada B-Complex adalah penting untuk selaput lendir yang sihat dan membantu pengeluaran antibodi badan.
2. Membantu dalam pembinaan protein dan tenaga dalam badan.
3. Membantu hati menghasilkan glikogen yang diperlukan oleh kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati.
4. Memelihara sistem saraf dan berfungsi sebagai anti stress.

Sustained Release Vitamin C-Plus

1. Bertindak sebagai anti-histamin, tanpa kita perlu mengalami side effect dari pengambilan drugs anti-histamin.
2. Menstabilkan pengeluaran histamin dalam tubuh badan.
3. Membantu mencegah penyempitan tiub bronkiol.
4. Meningkatkan fungsi T-Cell dan Macrophange (Fungsi Sistem Pertahanan Badan, Sel Darah Putih)
5. Menigkatkan oksigen pada tisu-tisu dalam tubuh badan.
6. Meningkatkan penyembuhan tisu. 


Jangan biar kan kuman resdung terus merebak.. Cegah sebelum terlambat!!

Sms / watsapp 019-2677100 utk konsultasi percuma.




February datang lagi..

Bulan yang baru.. Hari yg baru.. Penat selepas closing utk January malam tadi.. Alhamdulillah.. "Anak" Shaklee naik pangkat... "Cucu" Shaklee pun dah buat empire sendiri.. Yang best nye bile kite dapat membantu orang lain utk mencapai impian mereka.. Buat mereka gembira..  Yupp bukan mudah nak berjaya kalau dok goyang kaki.. Tutup buku January.. Semoga impian saya tercapai utk tahun 2014 ni..

Bulan Februari ni special bagi saya.. Tahun lps 5hb sya melahirkan seorang bakal imam muda.. Muhammad Aydean bin Anis Hazril.. The only boy for now after 2 girls.. Teringat detik2 melahirkan tu, cukup2 indah dan best.. Betapa sakit pun org cakap bila nak bersalin, saya tetap rase rindu yg mengalami nye balik.. Heheh.. 

Nak cerita sikit pasal saat2 yg genting pada 5/2/2013.. Ntah pernah masuk entry sblm ni dah rase nye.. Tapi takpe lah kan.. Saya opt for normal induced delivery.. Makna nye kite serah diri kat hospital pada date yg dh ditentukan utk Dr utk stimulate proses bersalin.. Dr akan pecahkan waterbag dan contraction akan berlaku. Jeng.. Jeng.. Jeng...

Jd spt yg dijanjikan, 5/2/2014 saya dtg hospital KPJ Seremban.. Nama Dr Gynea saya Ivan Lee..ketiga-3 anak dgn Dr ni.. Induced pagi dlm pukul 11. Bile pukul 2 gitu, lps husband lunch dan solat, check2 opening bru 2 cm..  Tambah 1cm jek dr 1 jam sblm nye.. Jd kami rase mungkin bby keluar ptg kot.. Audy kat kindy dia.. Sape pulak nk amik klo sya beranak ptg.. Jian xpe lah, dh selamat kat rumah kakak..  Memandangkan pukul 2 tu bru buka 2 cm so husband pun bergerak utk amik Audy dari kindy.. 


Aduuhh.. Ya Allah sakitnya.. Setengah jam kot lps husband pergi, saya rase sakit sangat.. Ade feel nak meneran jugak.. Being experience with 2 kids before, itu petanda bby dh ready nak keluar.. Ye benar!! Check2 dah bukak 10cm kot.. Trs la midwife call Dr, pakai glove, amik segala equiment.. Ok puan, kangkang.. Kihkihhkihh.. "Kalau rase sakit, puan push yer. Dr pun dah on the way".. Husband sya nurse tu dah call, tp dia bru nak amik Audy.. Ayookkkk.. Beranak sorang? Nasib baik nurse tu nurse yg sama masa saya bersalin Audy.. Dah yakin dgn nurse tu.. Sgt helpful..

After "pushing2" keluarkan bby dgn berat 3.34kg.. Uweekkkkk... Baby nangis dan trs diserahkan kepada saya... Jadik mommy la yg first azan kan Aydean.. Tapi sebelum tu tersalah.. Instead of azan, sya ter iqamat.. Dah selesai semua, time Dr tgh jahit kat bawah tu, husband pun sampei.. Now bru Aydean di azankan oleh daddy..

Kenangan terindah...

Semoga Aydean berjaya di dunia dan akhirat. Sentiasa mendapat rahmat dan petunjuk mu Ya Allah.. Menjadi insan yang soleh dan sentiasa gunakan Al-quran sebagai panduan mu sayang.. 

Muah2.. Sayang imam muda mommy ni...





Sunday, 26 January 2014

Promosi FREE POSTAGE

Assalam..  

Baru teringat yg mlm ni ade AJL.. Tau pun sbb ternampak friend's post dlm fb.. Sapa ye yg compete nanti? Tak pernah amik tau sblm ni.. Tapi dah final nak ler tgk jugak..

Ade hati tu.. Padahal keje ofis byk nak kena siapkan.. Adusshh.. Try la buat keje sambil tgk tv.. Bole? Asal siap keje bole jek.. Pastu nak kena revise closing bisness Shaklee utk January jugak.. 

Saya nak promote utk "DEAL FREE POSTAGE" bagi belian set yang berjumlah minimum RM200.. Contohnya, set kurus yang terdiri daripada 1) Cinch. 2) Herblax  3) Lecithin.. Haa dpt la free postage... Utk dpt special price wa / sms saya di 019-2677100..

Dengan ade nye deal free postage ni, tak perlu kos tambahan yang pelanggan kena tanggung.. Setiap belian akan diberikan jadual pemakanan dan utk set kurus kite akan bagi tips2 hebat yang dah berjaya mengurangkan berat customer2 tersayang kite.. Asal kan anda ikut nasihat yg kite beri, insyaAllah mudah nak berjaya..

Dah nak maghrib dlu yer.. Wasalam..




Tuesday, 21 January 2014

Perlu ker Makan Supplement

Pepatah berbunyi, "banyak orang, banyak ragam". Memang lah, manusia ni perangai tak sama.. Asal kan adik beradik atau anak2 pun dgn peel masing2, ni kan org luar..

Entry ni saya nak kupas sikit pasal keperluan supplement kepada tubuh manusia.. Perlu ker??  Kat sini jek dah mcm2 pendapat, antara jawapan yg biasa kite dgr.. Ada yg kata PERLU, ada yg kata tak perlu.. Ade yg kata kalo nak sakit tu, makan apa pun sakit jugak.. Hokalohhhh.. Camtu pulak.. Asalkan kereta lagi perlu di service, ini kan badan kite. Kereta boleh beli ye, badan ni takde jual kan kedai tau..

Ni saya nak kongsi antara sebab PERLUNYA SUPPLEMENT / makanan tambahan.. Saya bukan lah pakar nutrisi,but this is very basic.. Sume orang boleh paham lah.. No complicated terms..

Tahukah anda?

Ikan yang dibekalkan kepada kita dari Thailand, lndia dsb direndam di dalam ubat mayat yang dinamakan Formalin, supaya tahan lama? 

* pics credit to mr google


Ayam kita ialah anak ayam yang disuntik hormon dsbnya supaya cepat besar dan demikian boleh mendpt pulangan segera. 



Sayur kita ialah sayur yang diselimuti racun serangga yang hebat hinggakan ulat pun tak berani makan. Sebab yang ulat tak makanlah yang mmpunyai harga, yang menjadi pilihan kita.



Buah-buahan kita yang telah disimpan lama, yang telah diawet dengan white chemical, yang kelihatan  berkilat pada buah epal dan sebagainya. Dikatakan untuk sampai kepada kita makan masa berbulan-bulan dan vitamin nya pula mula hilang sejak ianya dipetik.



Atas sebab2 di atas, tubuh kite memerlukan makanan tambahan untuk membekalkan nutrien dan zat2 yg diperlukan untuk sel2 badan berfungsi pada tahan optima.  Kalau pemakanan seimbang sekalipun tetapi nutrien di dalam nye masih tak mencukupi..

Tubuh badan manusia ni mempunyai beratus trillion sel yang sedang bekerja didalam setiap sistem-sistem kita yang terdiri dari organ-organ dan tisu yang sedang membina kehidupan. Kesihatan kita bergantung kepada nutrien-nutrien yang diperolehi oleh kesemua sel-sel  tersebut. 

Jadik, sama2 kite fikirkan mampukah nutrien-nutrien itu diperolehi dari sumber-sumber makanan kita hari ini?






Sunday, 19 January 2014

Master Celebration Shaklee

Berjaya akhirnya memujuk husband utk pegi event Shaklee.. Master Celebration utk Hafsah Mardhiah.. Buatnye di Impiana Hotel, dekat KLCC tu.. Alaa g relax2, makan2 pun taknak ker.. Very santai la event Shaklee..

"Pengantin", iaitu gelaran yg dipanggil utk yg diraikan adalah pangkat nanny dlm Shaklee utk saya.. 29 yrs old woman.. Earning 20 times better income than my salary as an Auditor.. Petronas ex- engineer suatu masa dlu.. Sebenarnya dalam susur galur atas2 saya ni, ramai ex-engineer dari Petronas.. Most of them perempuan, isteri dan ibu.. 

Next Master to be my Mommy Shaklee- Pn Ainul Shahrazad.. Juga ex-engineer.. Bru kot setahun setengah buat Shaklee.. Tapi dah cukup tabung nak bawak mak ayah g Mekah.. Adusshhh jeles nyer... Nanti la mak abah, insyaAllah klo ade rezeki kite ke sana yer.. 

Mereka2 ni inspirasi saya.. Bukan nak kaya sgt pun bile kite berbisness Shaklee ni, tapi yang lebih indah bile kite tak perlu berkira2 utk memberi.. Dapat membantu mereka yang memerlukan.. Dapat memenuhi hajat ibu bapa.. Dapat menjalani daily aktiviti tanpa risau dengan harga ayam, ikan, gula, minyak, toll dan lain2 yg naik.. Dapat memberi the best education to our child.. Dapat raise anak2 dgn sendiri.. Semua org punyai impian2 tu.. 

Di Master Celebration ni juga, dipenuhi dengan anak2 kecil.. Pandangan yg biasa di event gah Shaklee anak kecik berlari, naik stage, bg coaching dukung anak.. Kenapa? Sbb kebanyakan di group Jutawan ni adalah kaum ibu.. Mereka berhenti keje sbb nak fully committed dgn family.. Jadik Presidential Master Cery iaitu pengasas group Jutawan fight for this right.. Apa pulak purpose join bisness and quit job but at the end weekend kena tinggal anak2 kan.. Jadik Shaklee ni is a family bisness.. That is what i like most!! 



Barisan Muslimah berjaya








JJCM - Muara Sg Udang

Assalam readers..

Seronok nya dpt cuti 3 hari.. Heaven lah sgt!!  Time tu pulak Bibik ku cuti. Jumpa suami nya dan kakak di Shah Alam.. Percutian 3 ari 2 mlm gituu... Hhehhee.. Bile maid dah takde, mmg rase extra la penat nye.. Selalu saya terpikir, macamane dorg boleh begitu kuat kan.. Siang mengemas, jaga bdk2, masak.. Maid saya suka masak.. Ari keje pun dia masak 3 lauk.. Dan paling busuk selang sehari mesti mop rumah.. Rajin..

Tak kan dia jek g jalan kan.. Kite pun nak g jalan.. Kebetulan Zura (my sister) ajak Melaka.. Nak carik Coconut Shake Klebang terbaekkk dan lepas tu g makan seafood... Tapi pencarian Coconut Shake x smp hajat, sbb Q jek dah pnjg 3/4 bas..   Keciwa la kejap.. Tapi bile dah dpt makan seafood tu kurang dh keciwa.. Kami makan kat Muara Sg Udang. Dekat ngn town Melaka.. Tapi spoil sbb takde facility surau.. Makanan sedap.. Ok lar.. Pada sya seafood kat Salut, Kota Kinabalu tetap tiada tandingan.. 

Masing2 muka lapar.. Kalau kenyang senyum lebar sikit..

Plan after dinner nak g jalan2 kat Jonker Street.. Tapi pikir leceh pulak dgn kids.. Lagipun kena tido awal sbb besok nye tu (Ahad) nak g tgk Master Celebration Pn Hafsah.. Tak cukup tido nanti meragam pulak Imam Muda ni..

Kepenatan

Cousin 








Monday, 6 January 2014

Beratnya Langkah ku...

First entry utk tahun 2014..  Semoga kite berusaha menjadi insan yang lebih baik dari yang sebelumnya.. Semoga mendapat lebih hidayah dan keberkatan dari Nya.. InsyaAllah..

Entry saya ini tak bermaksud untuk berbunyi negatif.. Cuma kerana semalam 6/1/2014 merupakan permulaan kembali ke office selepas 18 hari bercuti.. Wahh bile recall balik 18 hari tu rasa mcm lama laa sgt.. Indah nya..  Walaupun cuti saya bukan diisi dengan holiday ke mana2, hanya dok hospital.. Kerana denggi lagi.. Tapi hakikat yang dapat tgk anak2 dpn mata tu yg PRICELESS.. Tak perlu bersiap utk ke office seawal 5am. Tak perlu nak sweet talk anak2 utk pujuk "nanti balik keje mommy will buy u candy". Dapat breakfast together.. Dapat hantar dan amik Audy to school..  Dapat jugak rase Audy dan Jian jaga time mommy tak sihat.. 

After all those 18 days, mmg la bercinta saya nak masuk office.. Nak nangis rase nye.. Huhhuu.. Tapi ku kuat kan semangat.. Bangun jugak.. Dengan semangat tahun baru 2014 utk menjadi pekerja yang lebih efficient :) in syaa Allah.. Selagi kite bekerja, selagi tu kite perlu ikhlas.. 

Hopefully tahun depan bila Audy dah masuk Primary School, mommy dapat pergi dan amik Audy.. Dapat spend time utk ajar Audy dan Jian.. Dapat cook for my family.. Dapat bg Aydean makan..

2015 In syaa Allah... 1 more year!!


 * gambar di ambik di Master Celebration Siti Nur Laila di Hotel Pullman Lakeside, Putrajaya.. Apa kah?? Event Shaklee utk celebrate the highest rank.. Nnt ade masa saya story pasal Master Celebration pulok k...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Tips Kesihatan Percuma

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 019-2677100


Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my