Monday, 25 November 2013

Penjagaan dalaman untuk kulit sihat dan berseri

Kalau cakap pasal skin care luaran, mmg tak asing lagi.. Semua orang, tak kire muda, tua, lelaki, wanita mesti ada favourite brand masing2. Berhabis ratus2 sebulan pun xpe.. Sikit jek tu. Ade pulak tu (pengalaman sendiri), sebelum abis pun skin care yg lama, dah diganti dgn yg baru.. Yang packaging nye lebih menarik.. Yang kuar dalam majalah dgn macam2 kebaikan.. Semua org percaya.. Tapi bila dah guna sendiri, tak semua org dapat result yg sama.. Saya lah tuh!!! Kulit jadik amat sensitif dek kerana selalu tukar brand.. Yang seronok kakak saya, sbb bile tukar brand, yg lama pass kat dia..

Tapi berlainan dengan supplement utk kulit secara dalaman.. Ianya repair dari dalam. Kulit yang sihat adalah apabile ianya mendapat nutrien yg mencukupi.. Carik punca masalah nya dan betulkan dari situ.. Itu baru betul.. Bila secara dalaman dah dirawat, baru la carik penjagaan luaran.. Ia, saya tak kata penjagaan luaran tak penting. Masih perlu..

Pilihan utk penjagaan dalam kulit:-

1- Energising Soy Protein
2- B Complex
3- Vitamin C
4- Vitamin E
5- Alfalfa
6- Collagen Powder

Opsss jgn terkejut! Bukan kena amik semua.. Ianya bergantung kepada fokus anda.. Cth- sekiranya utk masalah jerawat, amik la alfalfa, b com dan esp.. Klu utk parut, esp, vit e dan vit c.. Utk kulit gebu, berseri, bersinar semestinya collagen powder.

Wa saya masalah anda, dan saya rekemen ikut keperluan.. 019-2677100. Special price utk customer The Magic Garden.. Yes!! Promise...









Saturday, 23 November 2013

Donut Balls

Resepi yang dirasakan paling simple utk dibuat dgn anak2 dara ku ptg semalam.. Awalnya nak buat Cake Pop, simple jugak n sesuai utk kids. Tapi tak bwk coklat dtg umah mak. Kek pun blm beli, apatah lagi nak buat.. Agak malas.. Next week insyaAllah k..So here we go.. Donut balls!! Sedikit kelainan, donut ni disalut dgn cinnamon sugar.. Konon cam pretzel la.. Ok jerr.. Boleh jerr.. Terpikir nak salut dgn choc n almond tp again choc tertinggal kat umah..

Ni repost from the original recipe.

Bahan-bahan untuk Donut Gebu Tradisional

1kg Tepung gandum
1 pkt Yis segera mauripan (11g)
2 cmb Susu pekat manis
1/2 cmt Garam
1/2 cwn Minyak masak
550g Air bertapis
Minyak masak untuk menggoreng tenggelam

Cara membuat Donut Gebu Tradisional

1- Larutkan garam, susu kedalam air. Gunakan air pada suhu bilik sahaja.

2-Gaulkan yis dan tepung gandum sehingga rata.

3-Masukkan minyak masak dan gaul ramas sehingga sebati. Kalau boleh sehingga tiada lagi butiran-butiran kasar. Lagi halus adunan, lagi menariklah donut yang terhasil.

4-Masukkan cecair sekaligus dan gaul dahulu menggunakan kelima-lima hujung jari sehingga tiada lagi air bertakung.

5-Kemudian barulah diuli sehingga menjadi doh yang sangat lembab dan melekit. Adunan akan melekat di tangan. Jangan risau, kaut adunan yang melekat ditangan menggunakan sudu.

6-Rehatkan adunan tanpa ditutup selama 15-20 minit. Tak perlu cuci tangan dulu.

7-Setelah direhatkan, uli semula 2 - 3 minit sehingga tiada lagi adunan yang melekat di tangan dan mangkuk adunan.

8-Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dengan berat 50g setiap satu. Boleh menghasilkan kira-kira 34 biji donut.

9-Bulatkan setiap adunan tadi menjadi bebola yang licin.

10-Leperkan sedikit bebola tadi lebih kurang setebal 1 - 1.5 cm dan tebuk lubang ditengahnya mengunakan penutup botol atau alat yang sesuai. Trim sedikit bentuknya supaya bentuknya bulat dan tidak bersegi (utk donut yg shape original tu)

11-Biarkan donut mengembang di tempat yang tertutup supaya adunan tidak kering lebih kurang 1/2 - 1 jam. Tidak perlu terlalu lama kerana ia akan mengembang lagi apabila digoreng.

12-Goreng didalam minyak yang banyak dengan api sederhana sehingga kuning keemasan

13-Tuskan sebelum digaulkan dalam gula castor atau dihias sesuka hati anda sebelum dihidang

Tip Masakan Komersial

*Penggunaan air bergantung kepada jenis tepung.

*Lebih baik menguli menggunakan tangan berbanding mesin kerana, mesin menjadikan adunan lebih padat dan berat malah donut akan menjadi liat kerana kita menggunakan tepung pelbagai guna sahaja.

*Tak perlu melarutkan yis dalam air suam terlebih dahulu. Apabila yis segera digunakan, proses membiakkan yis hanya membuang masa sahaja.

*Proses mengembangkan donut lebih cepat untuk cuaca di negara kita. Kalau di rumah saya, setengah jam dah cukup. Jika donut terlebih kembang, rongga udara didalam donut terlalu besar. Kita juga sukar memegang donut untuk digoreng kerana teksturnya tidak kukuh, bentuknya juga tidak cantik (sbb tu sya buat yg balls, tak banyak ragam). Jika kurang kembang pula, donut menjadi berat dan mampat.

*Kita boleh menyimpan donut dalam peti sejuk beku dalam jangkamasa yang lama. Hanya perlu menngoreng donut ini sebentar sahaja untuk mematikan yis dan menetapkan bentuknya. Simpan dalam bekas kedap udara atau plastik dengan seal. Selepas dibekukan, perlu defrost dahulu sebelum digoreng.

*Untuk simpanan dalam jangka pendek, hanya perlu disimpan dalam bekas bertutup. Donut akan kekal gebu untuk 24 jam.

P/s - fav sya mmg donut tradisional.. Klo yg comel camni, skali mkn 5-6 bj.. Klo Big Apple sume tu agak kureng sikit..











Sunday, 17 November 2013

DOA DAN AMALAN UNTUK TAMBAH SUSU IBU

Saya tujukan post ini untuk para ibu diluar sana yang berkhasrat untuk menyempurnakan penyusuan susu ibu untuk si manja anda selama mana plan anda. Sebaiknya di teruskan sehingga anak berusia 2 tahun 1/2. Semoga Allah permudahkan usaha kalian.. Amin...

Amalan yang betul penting untuk mengekalkan pengeluaran dan menambah susu ibu. Untuk pengetahuan semua, ini adalah tip dan amalan untuk menambah susu ibu yang wajib diingat :

1. Menyusu dengan kerap atau memerah susu dengan kerap.

Sekurang-kurangnya 3 jam sekali atau mengikut rutin anak menyusu. Lebih kerap susu ibu diperah, lebih kerap susu baru akan terbentuk. Menjarakkan masa terlalu lama atau menunggu breast rasa penuh atau bengkak baru memerah boleh menyebabkan penurunan jumlah susu dan susu lebih cair bukan menambah susu ibu.

2. Minum air masak/ kosong 3 L sehari dan makan makanan yang berkhasiat dan menjaga emosi.

Kesihatan dan emosi ibu boleh menambah atau mengurangkan susu ibu.

3. Zikir dan doa kepada Allah bagi yang beragama Islam.

Setiap usaha dan amalan tidak akan berhasil tanpa izinNya jadi perbaiki amal ibadat dan mohon dari Allah yang berkuasa supaya menambah susu ibu.

* Doa dan zikir untuk menambah susu ibu.

"Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan.

Ya Allah seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini , penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu. Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku

Sambil membaca doa ini letakkan tangan pada payudara dan doa semoga Allah murahkan rezeki untuk menyempurnakan penyusuan susu ibu hingga 2 tahun"

* Zikir

Zikir Ya Matin (70x) setiap mlm & subuh @ hembuskan pada air & dibuat minuman.

Semoga para ibu berjaya menyusukan anak anugerah Allah dan semoga keluarga memahami dan memberi sokongan kepada usaha ibu kini.




Wednesday, 6 November 2013

Super Vivix

Shaklee mengumumkan promosi utk November ni adalah... Vivix!!!! Yeaayy alhamdulillah.. Makin ramai yang memerlukannya akan dapat mencuba Vivix sempena promosi nye..

Tapi sebelum tu, utk yang masih blm kenal vivix.. Ni sya intro kan di bawah..

VIVIX dihasilkan dari 4 ramuan yg terbaik dan dikenali sebagai tonik ajaib atas kehebatannye utk mengubati pelbagai jenis penyakit kritikal.

Ia memperbaiki DNA, memperbaiki tenaga sel, fungsi krdiovaskular, imuniti dan sendi

Malah shaklee memberi jaminan.. dengan vivix. u may look 25 YEARS younger and live 25 years longer!

Ada banyak lagi fakta tentang Vivix yang anda dah patut tahu..

Diabetis, darah tinggi, sakit yg pelik2, sakit jantung, luka operation, recover cepat dari operation, awet muda, tahan "lebih lama" utk kaum adam, kulit cantik glowing tegang bersinar2, rambut beruban jd hitam semula , strok,gout, sakit saraf, SLE, energy dan eh mcm2 lagi masalah kesihatan yg pelik....ada yang masalah slip disc pon sangat OK dengan VIVIX ni...

So ANDA BAGAIMANA.. diri anda sendiri dah mengamalkannya..ke belum?

Sya sharekan salah 1 testimoni yg sgt impressing berkaitan Vivix ..

Testimony # 1:

Dr one of our group punyer customer: budak leukemia 6 tahun, bagi mkn vivix sesudu teh sehari every nite. 5 hari lepas makan vivix as per instructed, result darah anak mmg memberangsangkan. sebelum amik vivix, red blood counts dibawah 0 atau 0.5 ajer, tapi after 5 days blood counts naik hingga 5..even doctor pun happy. sekarang kimoterapi okay je, tak de demam, bole jalan dah ..aritu b4 mkn vivix duduk pun tak larat adik tu.

Testimoni # 2

Satu hari, anak saudara saya bernama nisa kemalangan teruk. Selama satu bulan sya xde semangat nak bizniz..fb jarang upload.inbox org pun susah sy nak jawab.. Nak jumpa org langsung xnak.. Kemalangan Nisa sungguh memberi tamparan hebat buat sy.. Nisa bagaikan anak sy sendiri. Sy banyak jaga dia dari sebelum sy kahwin lagi,tido ngan sy.. pastu bila sy dah kahwin, dia slalu ikut ke rumah sy.. Sampai kadang2,sy tido rumah mertua pun dia akan ikut. Cuma,bila dia start sekolah,dia kena la duduk ngan parents dia.. time cuti sekolah sy amik dia..kemalangan ini menyebabkan.. Sy jadi hilang punca dan semangat. Anak 2 org, suami hantar kat kampung dia.. Masa tu sy berulang alik setiap hari.. pagi dan malam ke hospital. Sy bawa baby sekali.

Bayangkan,bagaimana keadaan sy waktu tu..sy sanggup tunggu kat luar wad unit rawatan rapi semata2 nak tunggu Nisa sedar.. Waktu tu dia kritikal sgt. flap bone dia kena remove sebab ada pendarahan kat dalam kepala dan dada. Sy hanya boleh masuk kalau suami ada atau ada ahli keluarga yg dtg dan pegang baby sy. 1bulan lebih sy camtuh..

Alhamdulillah perkembangan dia sungguh menakjubkan,dgn izin Allah.. sewaktu kami semua ahli keluarga menangis bila flap bone(tempurung kepala) dia terpaksa kena tanggalkan... kami asyik tanya,bila akan di pasang semula?? Doc ckp paling sekejap pun 6BULAN lagi sebab keadaan nisa sgt teruk..diorang takut ada darah beku kat otak nisa. Lebih menakutkan ada seorang budak tu selepas 8bulan baru nak kena pasang semula flap bone dia... tapi kesian dia,flap bone dia dah xleh pasang sebab dah xmuat.. so kena lah ganti ngan flap bone tiruan.. bayangkan,nenek budak tu smpai pengsan..

kami hanya mampu berdoa dan usaha selebihnya kami bagi Nisa VIVIX dan MEALSHAKE. Nisa disahkan mengalami kerosakan otak yg teruk dan xakan berfungsi..jadi dia akan hilang daya..Dia mungkin x boleh melihat,sebelah badannya jugak akan lumpuh. Walaupun dia dah buka mata,tapi akan mengambil masa yg lama utk dia sedar sepenuhnya..Malah sewaktu di hospital dia bagaikan gagal mengawal pernafasan ..kadang laju sangat sampai dia letih. Sebab otak dia dah hilang daya kawalan.

selepas 2bulan consume vivix dan mealshake ni,Alhamdulillah perkembangan dia sungguh ketara. banyak ujian dijalankan.. doctor jugak terkejut dan kagum...

satu pagi tu,nisa ada perjumpaan utk pemeriksaan pakar otak..kedengaran dari dlm bilik Nisa meraung menangis..

Doctor panggil mama Nisa dan bertanya,selain ubat dari hospital,korang bagi apa lagi??

mama Nisa waktu tu takut+susah hati.. dia jawab xde apa.

3x doctor tanya,mama nisa tetap jawab xbagi apa2. lepas tu doctor tu cakap "minggu depan Nisa kena duduk wad.. BERSEDIA UNTUK PEMBEDAHAN KEPALA..KITA PASANG TEMPURUNG KEPALA DIA SEMULA". Jadi Nisa xperlu tunggu 6bulan.. 3bulan je untuk doctor pasang semula flap bone dia.

ALLAH HUAKHBAR... sungguh mama Nisa macam xpercaya..Dia call sy dan bgtau.. Dia balik rumah pun dia cerita lagi.. Alhamdulillah.. Perkembangan Nisa sangat banyak..sangat ketara.. Dia dah boleh respon apa yg kami cuba selamani.. dia boleh ketawa ada bunyi kalau kami bergurau. Dia dah boleh bagi Isyarat kalo YA-pejam mata.. kalau TIDAK palingkan kepala. Semoga segalanya berjalan lancar...semoga nnti Nisa boleh bercakap semula(skrg masih ada tiub kat hidung untuk bagi susu),dah boleh berjalan.. Sekarang dia dah xkaku..dah tak genggam tgn kuat lagi,xgigit bibir..anggota badan dia pun boleh bergerak...Alhamdulillah..

Testimony # 3:

Pesakit diabetes yg terpaksa di operate kakinya. Selepas operation, luka x sembuh2

Alhamdulillah, after 2 minggu consume Vivix, 1 sudu teh 2 x sehari (1 botol Vivix), luka semakin sembuh

Alhamdulillah.. Semoga makin ramai yang dapat manfaat dari Vivix ni.. Terutama buat mereka yang begitu memerlukan nya.. Sesungguhnya kite berikhtiar dan semoga Allah memberkati ikhtiar kite..

Pm atau wa / sms 019-2677100 utk pertanyaan.. Sya jamin harga istimewa untuk anda

Facebook : https://www.facebook.com/ShakleeGoodness







Monday, 4 November 2013

Buku baru ganti buku lama

Salam Maal Hijrah utk semua..

Dah masuk tahun baru Islam. Di mana buku amalan kite digantikan dengan buku baru.. Buku lama dibawak naik ke langit.. Ntah banyak yg baik atau sebalik nya.. Semoga Allah mengampunkan dosa2 sya, suami, mak abah, arwah mertua, anak2, ahli keluarga semua, sahabat, guru2 dan semua muslimin dan muslimah.. Tutup buku lama, bukak buku baru..

Teringat sembang dgn Audy mlm tadi. Sya bagitau dia, besok (arini) Maal Hijrah.. Apa maal hijrah tu mommy? Sya jawap Maal hijrah tu tahun baru Islam.. Lagii..

Audy : Tahun baru Islam tu apa mommy?
Me : Tahun baru ni, kite tukar buku catatan baru.. Yang lama tu, malaikat bawak naik langit, bg kat Allah.. Tau kan, buku yang tulis amalan jahat atau baik tu...
Audy : hah? Kenapa mommy?
* nampak jelas yang Audy takot dengan statement tu.. And she asked .. Tapi hari akhirat tu lambat lagi kan mommy?

Dengan gambaran buku naik atas langit tu, Audy relate kan dengan hari pembalasan.. What amazed me, a 5 yo kid pun tau takot dgn gambaran hari akhirat...

Semoga kite semua terpelihara dari kepayahan di akhirat kelak... Aminn..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Tips Kesihatan Percuma

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 019-2677100


Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my