Sunday, 20 April 2014

Toilet training

Mungkin ade mommies di luar sana yg tgh mencari2 tips nak toilet train anak2 mereka.. Pengalaman sya with my 2  doters.. Tak senang yer.. Tapi takde la susah mana pun.. Secret ingredients nye adalah masa dan sabar.. Ni antara tips  saya dan diharap semoga dpt memudahkan para mommies yg tgh nak cuba2 toilet train..

 
Gambar hiasan

# 1- Dah ready ker?
Ramai yg letak kan umur sebagai guide utk bila nak start toilet train anak.. Saya pun dlu start macam tu jugak.. Alamak, Audy / Jian dah 2 tahun.. Dah 2 1/2 tahun.. When is the best age to start toilet train? There's no right or wrong answer.. It depends on the child.. Are they ready? Mcm Audy, dia start toilet train masa age 2 thn 8 bln. Jian pulak start time 3 thn 6 bln.. 

# 2 - tell them 1 wk in advance 
Keep telling your child 1 minggu sblm toilet train yang dorg kena pee dan poo kat toilet.. Tell, tell and tell them.. Motivate them by telling yg dorg dah besar dan dont need diaper anymore. They'll get excited!! Believe me..

Belikan toilet seat kecik yg comel2 dan selesa utk anak anda gunakan.

# 3 - start pada waktu siang
Start with daytime dlu.. Pakai kan your child dgn seluar.. Any pants, legging and other long pants.. Motif, supaya takde lar shishi tu nnt tra kuar tanpa filter.. Dlu first day saya pakai kan Audy dress.. Bile dia terkucil, alamak... Mmg masak la sbb shishi kuar direct.. Klo kena kat karpet or lantai, bertakung la jawabnya.. Nak basuh tu jenuh.. 

Tapi sabar yer mommy.. Jgn dijerit anak tu.. Itu proses biasa yg kite kena go through.. In syaa Allah 2/3 kali jek terkucil nye. Pastu nnt ok la tu.. Tetapi, klo dah praktis 5 ari stil terkucil jugak, makna nye anak tu blm ready.. Pakai kan la diaper balik.. Try lagi sebln 2 nnt..

Boleh jugak umpan anak2 dgn candy or sweets.. 

# 4 - bawak anak ke toilet setiap 1 jam
Check setiap jam.. Bawak anak2 ke toilet.. Paksa dorg shishii.. Hiihii.. Kejam pulak bunyi nye.. Klo dah x leh kuar nak buat camne kan.. Tapi jgn terleka.. Bersedia ok.. Kdg tu, dlm toilet dah puas paksa pun x kuar.. Tapi lps kuar toilet 10 minit, aiikkk dah basar.. Mmg penat mommies.. Susah kejap utk senang yg lama.. Hiii jimat duit pampers tau..

Utk awal2 tu, nap time pakai kan dorg diaper.. Dorg blm boleh kontrol lagi.. Klo saya, sian pulak nak kejut anak2 g toilet. Nap time pun xlama, dlm 2-3 jam.. Klo dah kejut nnt, budak jadik bad mood, x jadik nak tido pastu kite pun sama naik tension nye.. Bila dah agak2 mmg boleh g toilet sendiri daytime, maka bole la uol slow2 try diaper free utk nap time pulak.

# 5 - fully diaper free
Last skali, bila anak uol dah bole g toilet sendiri waktu siang, dah bole diaper free nap time, then bole move to next step.. Waktu malam paling challenging.. Sbb malam ni tido nye lama.. Jadik, kena bangun kan anak every 2 hrs. Take turn la ngn hubby yer.. Ade budak yg susah nak dikejut kan time tido malam.. Ade yg nangis.. Tapi ttp kena buat!! Klo perlu dokong ke toilet, dokong la... Dah makin lama, bile dah rase konfiden sikit, bole jarak kan gap tu.. Klo sblm ni 2 jam, mayb bole up kan 3 jam.. 

Utk memudahkan uol, simpan la carpet utk sementara..  Amik la cuti  dlm seminggu.. Saya dlu dpt train Audy sbb time tu tgh cuti nak masuk keje baru.. 

Okehh??  Kena sabar byk2 ye sblm decide utk start..  All the best mommies.. Semoga dipermudahkan oleh Allah untuk kite membesar dan mendidik anak2 kite.. In syaa Allah....

Yes!! Yes!! Yes!! Berjaya.. No pain no gain remember?? 









Saturday, 19 April 2014

Exam Week..

Assalam...

Berdebar nye mommy ni... Macam ni la rupa2 perasaan mak2 bila anak nak exam.. Baru pun 6 tahun umur Audy tu,  tp debaran still terasa..  Mungkin ramai yg kata x perlu nak push sgt, sbb mereka ni masih kecik? Sya agak bersetuju jugak dgn pendapat belah ni.. Bukan saya mengharapkan exam dgn full mark 100%.. Tp biar lah anak2 faham dan boleh apply apa yg mereka dah belajar sebelum ni.. 

Lagi pun standard education skrg ni dah byk berubah dr zaman kite dlu.. Maka nye anak2 perlu lebih exposure utk jadik conpetitive.. Lagipun smlm dah bawak jalan2 kan... Jadik today kena study k.. Daddy tolong monitor sbb mommy kena g office.. 

Semoga anak2 ku Audy Auleany, Jian Jahzara dan Muhammad Aydean jadik insan cemerlang dlm pelajaran, dlm urusan dunia dan akhirat.. Jadik anak yg soleh dan dpt menyumbang kepada agama dan negara bile besar nanti..

Mental maths test


Easy to spot.. Audy sorg jek yg specky 


"Sharing is caring" week.. 






Sunday, 13 April 2014

Berkampung di SALAM Hospital

Assalam dear readers,

Musim skrg ni dah bercampur baur.. Nak kata musim hujan, kalo t/hari tuh panas yg amat.. Walaupun di KL ari2 hujan turun, tapi kes catu air masih tak resolve. Dan ianya dianggarkan berlarutan sehingga bulan August / Sept ni.. Lama nya kan.. Setakat ni, area Senawang / Seremban belum affected.. Alhamdulillah.. 

Dgn cuaca yg panas sejuk ni pun, package nye adalah penyakit demam pun byk dtg. Dlm keluarga sya, si Aydean yg start demam dlu.. Bagi medication biasa jek memula tu, ubat demam, cair kahak dan selsema.. Tapi after 1 wk demam still dtg, alamak risau la pulak. Bila bawak g hospital, pedi amik xray dan tgk ade pneumonia.. Amik blood test pin platlet tinggi sbb demam dah dibiarkan lama.. Jadik, solution nye admit la ke hospital.



Disebabkan si boboi ni kuat sangat, jadik dr xdpt nak cucuk kat tangan sbb dia asyik menarik2. Sudahnya cucuk kat kaki.. Tu pun abis ditarik2 nya smp bleed kat kaki tu.. Aduiihaii Aydean..

Package hospital kami selama 4 hari 3 mlm.. Tu yg paling kejap sbnrnya.. Ikut experience yg dlu2, plg kejap pun 4 mlm.. Okey la, potong sehari.. Agaknya dr dan nurse tu dah rimas tgk 1 family berkampung dalam bilik tuh.. Kiihhkikihj.. 

Alhamdulillah, skrg Aydean dah beransur okey.. Audy dan Jian ade batuk sikit.. Kena remind maid utk bg dorang vitamin c 2 kali sehari dan omega lps mkn malam.. Bukan anak jek, actually kite monmy pun kena telan omega jugak nak2 klo kite breastfeeding.. Nutrisi dan faedah nye pun dpt kan si anak tu.. Tapi mommy bole lupa, sbb bulan ni leka amik  VIVIX dan Collagen Powder.. Hehehe.. Apadahh..

Pengalaman saya bila Audy dan Jian amik omega, batuk dan selsema alhamdulillah cepat baik.. Bila ada tanda2  nak kena jek, kena make sure x miss amik omega guard, insyaAllah lekas kering nya.. Dan disebabkan asyik mengendeng mommy punye ESP jek, setiap kali minum, mommy bukak 1 mealshake.. Sedap, rase icecream kata Audy..  Boleh buat utk breakfast campur dgn cereal.. Yummehhhh.. Mommy pun nak sikit... 




Persiapkan anak2 supaya nnt "kebal" dgn demam dan selsema.. 

Watsapp saya di 019-2677100 utk maklumat lanjut..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Tips Kesihatan Percuma

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 019-2677100


Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my