Thursday, 26 December 2013

Rawatan untuk Buasir

Buasir atau hemorrhoid adalah pembengkakan pada vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur. Terdapat 2 jenis buasir iaitu buasir dalaman dan buasir luaran.


Buasir dalaman tidak merbahaya tetapi boleh mencederakan permukaan buasir dan menyebabkan pendarahan jika meneran dan gangguan dari laluan najis semasa membuang air besar. Lazimnya, buasir ini tidak terasa sakit dan gatal kerana ia terletak jauh ke dalam rektum. Anda akan terlihat titisan darah merah cerah pada kertas tisu atau di mangkuk tandas.

Buasir luaran pula selalu mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur. Jika buasir ini tersepit (bekalan darah terputus), bekuan darah akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat sakit.

BAGAIMANA MERAWAT BUASIR?

Untuk merawat buasir, anda digalakkan mengambil vitamin Shaklee yang terdiri daripada Ostematrix, OmegaGuard dan Zinc Complex.


Fungsi setiap suplemen Shaklee ini adalah:

OSTEMATRIX
Membantu mengurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka di bahagian dubur.

OMEGA GUARD
Baik untuk sendi dan otot. Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Jadi, OmegaGuard membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut.

ZINC COMPLEX
Disarankan kepada pesakit buasir tahap tinggi dimana najis keluar bersama darah dan proses membuang air besar yang sangat perit dan sukar. Zinc Complex membantu menyembuhkan luka di bahagian dubur dengan lebih cepat.

Jangan segan silu sekiranya anda menghadapi masalah buasir.. Ambil langkah segera supaya ianya dapat dirawat secepat mungkin dan agar ianya tidak memudaratkan.

Wa saya di 019-2677100 untuk harga istimewa dan maklumat lanjut. 

Wasalam..



Tuesday, 24 December 2013

Denggi - Bile Allah tarik sekejap nikmat sihat..

Lama saya diamkan diri dari menulis blog.  Lebih seminggu dah saya demam.. Tapi bukan demam biasa, saya kena demam denggi.. 

Mulanya pada hari rabu lepas (18/12/2013). Lps lunch di ofx trs rase sakit menangkap sendi dan kepala pun rase berat.. Ingatkan demam biasa jek.. Dah la kamis besok nye tu dept saya ade Yr End Breakfast!! Oooo i missed that! Tak larat sokmo nak bgn, sakit badan dengan demam skali.  After 3 days demam amik darah n confirmed denggi. Tp time tu platelet ok lg, 150.. So sya dpt escape dr admitted.. Huuhuu x suke msk hospital, sian kat anak2. 

Tapi betul la ye nikmat sihat tu lah yg paling indah.. Sapa yang pernah rase sakit jek yang akan appreciate kesihatan. Bile sakit, tekak tak sedap, selera x best, demam berulang2, bau makanan pun mual.. Bile dtg repeat blood test isnin nye tu, platelet reduced to 103. Badan rase makin weak. So i have to surrender. Merelakan diri utk di masukkan ke hospital. 

Setakat hari selasa platelet saya 76. Ari rabu ni iaitu juga Christmas result blm kuar lagi. Hopefully naik lar.. Dr kata klo platelet 2x naik boleh discharge..





*ni lah 2 org peneman mommy kat hospital.. Suka sgt dok hospital sbb bole main katil. Baby Aydean xdpt ikut mommy. Nnt malam2 mommy lari balik rumah okey..

Yang sedih nye, rosak plan cuti! Mmg saya amik cuti from 20/12 to 27/12. Tapi jawabnya cuti sakit jek lar... Bila lagi nak cuti, ni dah nak abis tahun.. Nx time, klo nak cuti jgn simpan ngam2..


Monday, 2 December 2013

Supplement utk anak2 saya

OMEGA GUARD terpilih untuk jadik supplement WAJIB untuk anak2 saya..

Semua pasti tahu kebaikan ikan untuk perkembangan otak anak2, samada yg sedang membesar mahupun yg sedang belajar. Dalam proses membesar, dengan keadaan saya yg bekerja dan pemakanan yg tak seimbang (even ayam pun kena cucuk okeyyy, apatah lagi makanan yg kite makan kat kedai2 tu), tidak mudah untuk kite pastikan anak2 mendapat pemakanan berkhasiat utk perkembangan minda dan tubuh mereka..

Sebagai ganti atas kekurangan tersebut, perlu bagi saya membekalkan OMEGA GUARD utk anak2 saya.. Bukan setakat itu saja kebaikan nye, malah ia turut bertindak untuk menguatkan sistem imun dan bagus untuk kesihatan keseluruhan anak2. Makna nye kurang lar nak kena jangkitan demam. Begitu juga utk batuk dan amat disarankan utk pesakit asma kerana OMEGA GUARD bertindak ke atas paru2..

Bulan Disember 2013 ni pulak Shaklee buat promo BELI 6 PERCUMA 1... wahh sungguh JIMAT..

Saya punye promotion pulak, customer yg amik promo di atas, saya REGISTER MEMBERSHIP SHAKLEE secara PERCUMA.. Best tau, dpt jimat RM200 kat situ utk sebotol Omega dan register keahlian yg telah diwaive kan..

-----------------------------------------

KENAPA PERLU DAPATKAN MEMBERSHIP SHAKLEE?


1- ANDA MENDAPAT PENJIMATAN BELIAN DGN HARGA AHLI.


2- DAPAT TOLONG MAK AYAH, ADIK BERADIK DAN SEDARA MARA JUGA KAWAN2 UNTUK BELI DENGAN HARGA AHLI. SECARA TIDAK LANGSUNG ANDA DIKIRA SBG MEMBANTU MEREKA UNTUK KEKAL SIHAT..


3- WALAUPUN ANDA SEKADAR MEMBANTU MEREKA MENDAPATKAN VITAMIN DGN HARGA AHLI, ANDA MASIH DAPAT POINT. POINT TERSEBUT DAPAT DITUKAR KEPADA CASH!!!


4- BELIAN DENGAN CARA YANG MUDAH. ONCE ANDA JADI AHLI, ANDA AKAN DAPAT ID DAN BOLE MASUK KE WEBSITE SHAKLEE PADA BILA2 MASA.. BELIAN AMAT MUDAH, SECARA ONLINE SAHAJA.


5- ANDA AKAN DIMASUKKAN KE DALAM SUPPORT GROUP EKSLUSIF DI FB. SAYA PALING SUKA YG INI LAH, IA YANG PALING BANYAK MEMBANTU SAYA.. TAPI, JANGAN SALAH PILIH GROUP.. RUGI BESAR KALAU SILAP PART NI.. INILAH YANG MEMBEZAKAN AHLI2 SHAKLEE..


Jadik pikir2 buat apa lagi...

Tapi, sekiranya nak campur2 barang pun bole.. Tak semestinya beli Omega Guard ajek..

Pm or wa/msg sya di 019-2677100 utk harga special dan cara utk menjadi ahli..

Sekian.. Wassalam






Mereka dan Pulasan

Story ringan2 jek pagi ni... Sempena sekarang ni musim buah tempatan, kite pun nak story pasal buah.. Buah pilihan minggu ni adalah PULASAN..

Kenapa pulasan jadik pilihan? Sbb pokok ni ditanam oleh mr Hubby time saya pregnantkan my first baby.. Uri ketiga2 anak saya ditanam dibawah pokok ni.. Jadik ni macam pokok ni ada sentimental value dgn kami sekeluarga. Hheehe...

Setelah tunggu 5 tahun ++ (umur Audy skg 5 thn), barulah kami dapat rase hasilnye.. Buah nye lerrr.. Wahhh mmg manis!! Walaupun time tu blm masa sepenuhnya. Mmg pokok pulasan ambik masa 5 thn utk berbuah ker? Musykil sebenarnya sbb tgk org tanam pokok mangga sekejap jek dh dpt makan buahnya..

Pokok ni ditanam kat rumah atok n nenek di Seremban.. Dah besar pokok tu nnt, mungkin dlm 2-3 thn dapat la budak2 panjat pokok tu.. Boleh buat pangkin bawah pokok.. Hmmm teringat zaman saya kecik2, klo balik kg suke sbb dpt panjant pokok sambil petik buah rambutan.. Atoknye pulok, dah tgk pokok pulasan tu berbuah, dia pun tanam pokok mangga.. Baru lah dpt jugak la feel kampung tu sikit walaupun kg kat kawasan taman jekkk...













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Tips Kesihatan Percuma

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 019-2677100


Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my